Ozon tedavisi oksijenin triatomik ve kararsız bir formu olan “Ozon” kullanılarak uygulanır. Oksijen tedavisi olarak da bilinen bu tedavi enfeksiyon hastalıklarından deri hastalıklarına kadar pekçok durumda hekimlerin tavsiyeleri doğrultusunda tedavi sürecini destekleyici önemli bir tedavidir.
İçindekiler:
- Ozon nedir?
- Ozon tedavisi hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?
- Ozon tedavi yöntemleri nelerdir?
- Ozon tedavisi hangi durumlarda uygulanmaz?
Ozon nedir?
Ozon, atmosferde stratosfer katmanında bulunan en önemli gazlardan biridir. Güneşin yaydığı enerji yüklü ultraviyole ışınlar karşısında koruyucu bir mekanizma görevi görerek biyosferdeki biyolojik dengenin sağlanmasında yardımcı olur. Ozonun temizleyici ve arındırıcı etkilerinin anlaşılması sonrası içme suyu ve normal suların dezenfekte edilmesinde ozon kullanılmaya başlanmıştır.
Ozon tedavisi hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?
Ozon tedavisi pek çok hastalıkta destekleyici olarak önemli bir rol oynar. Ozon tedavisinin uygulandığı hastalıklardan bazıları şunlardır:
Kronik yorgunluk sendromu : Kişinin yorgunluk hissettirecek kadar bir iş yapmadığı, hatta gün boyu istirahat ettiği halde kendisini bitkin hissettiği durumdur. Bu sendromda hücre seviyesinden başlayarak vücuttaki kötü etkiler anlamlı düzeyde silinebilmektedir. İş hayatı stresi, zihinsel ve bedensel yorgunluk gibi durumlar ozon terapi ile giderilebilmektedir.
Kronik iyileşmeyen yaralar : Diabet(şeker) hastalığına bağlı ayak yaraları, dekübitis yaraları uzun süre yatmaya bağlı olarak oluşan bası yaraları, ameliyat sonrası oluşan iyileşmeyen yaralar, yanık ve üzerine yerleşmiş enfeksiyonlar ozon tedavisinin uygulama alanlarındandır. Tedavi ile bölgeye gelen kan akımı ve oksijen miktarı arttırılır, ayrıca mikroorganizmalar üzerine olan etki ile enfeksiyonla da mücadele edilir. Çok önemli bir noktada dolaşım yetmezliği, şeker hastalığı, sigara içenlerde gözlenen burger hastalığı gibi damarsal problem ve buna bağlı kan dolaşımındaki bozukluğa bağlı olarak uzuvlarda meydana gelen yaralar çoğu kez hiperbarik oksijen tedavisi ile tedavi edilmeye çalışılmaktadır. ozon tedavisinin bu tedaviye üstün olduğu kanıtlanmıştır.
Tip 2 diyabet : Diyabet hastalarında damarların hasarlanması sonucu ortaya çıkan dolaşım bozuklukları ve doku hasarının( sinir, böbrek, göz)azaltılmasında
Hipertansiyon tedavisi: Diğer tedavilerle birleştirilerek destekleyici olarak.
Romatizmal hastalıklar : Kas, eklem patolojilerinde ve romatizmal hastalıklarda eklem içine enjeksiyon sonucu enflamasyon ve ağrı azalır. Düşük evre artrozlarda(eklem kireçlenmelerinde) ekleminde yenilenmesini sağlayabilmektedir. İleri evre romatizmal hastalıklarda diğer tedavilerle kombine edildiğinde tam şifa elde edilebilmektedir. Romatoid artrit gibi bağışıklık sisteminin bozukluğu sonucu oluşan, eklem, kas ve iskelet sisteminin fonksiyonunu etkileyen ve ağrılı hareket nedeniyle pek çok fonksiyonu kısıtlayan hastalıklarda, immun sistemi düzenlediği için tek başına veya diğer tedavilerle birlikte kullanılabilmektedir.
Romatoid artrit, SLE, Behçet hastalığı, multipl skleroz ve birçok otoimmun hastalıkta immun sistemi düzenleme özelliğinden yararlanılarak tedavide kullanılır. Yaygın kas ağrıları, uyku bozuklukları, yorgunluk ile seyreden fibromiyalji denen hastalıkta da ozon ile tedaviden iyi sonuçlar alınır
Yaşlılıkta : oksijenin dokulara aktarımında azalma olur, hücrenin aktivitesi yavaşlar ve bozulur. Buna bağlı olarakta pek çok tablo ortay çıkar. Ozon terapisi ile oksijenin dokulara geçişinde artış olur hücre foksiyonunda olumlu değişiklikler oluşur, bağışıklık sistemi herekete geçerek antioksidan madde üretimi artar ve vücutta birikmiş olan toksinlere karşı mücadele(detoks) arttırılır. Kişinin klinik tablosunda düzelme olur, kişi kendini daha iyi hisseder, özellikle beyindeki dolaşım bozukluklarında ortaya çıkan fiziksel performansta azalma, yürüme güçlüğü unutkanlık gibi şikayetlerin gerilediği kişinin fiziksel dayanıklılığının da arttığı gözlenir
Detoks amaçlı : Soluduğumuz havayla içtiğimiz suyla, yediğimiz yiyeceklerle v.b. birçok toksin-zararlı madde vücudumuza girer. Major veya rektal ozon terapi ile antioksidan(detoks)enzimleri harekete geçirilerek biriken toksinler vücuttan uzaklaştırılır. Ozon sahuna yöntemi ile de cilt adeta böbrek gibi kullanılarak bu toksinlerin uzaklaştırılması sağlanır.
Cinsel fonksiyonların desteklenmesinde ; diabetin erken evrelerindeki ereksiyon kaybı tedavisinde, depresyon-duygu durum bozukluklarına bağlı cinsel isteksizliklerin ve diğer sorunların giderilmesinde
Bel ve boyun fıtıklarında: fıtığa neden olan diskin içine veya etrafına verilerek fıtık ve buna bağlı meydana gelen ağrı başta olmak üzere diğer şikayetlerde gerileme gözlenir
Karaciğerde enflamasyonla giden hepatit A,B ve C virüsleriyle mücadelede de tek başına ve diğer tedavilerle kombine şekilde etkilidir. Hepatitli hastalarda rektal ve major terapi beraber uygulandığında karaciğere gelen kan akımında ve karaciğer dokusunda oksijen miktarının çok arttığı, karaciğer enzimlerinin de normale döndüğü gösterilmiştir.
İnflamatuvar bağırsak hastalıkları: denen ülseratif kolit ve crohn hastalığında hem sistemik hemde rektal beraber uygulamalarda özellikle erken dönemlerde uygulandığında yararı gözlenir. Barsak kanlanmasını, oksijenlenmesini arttırması barsak spazmlarını çözer, hücrelerin yenilenmesini sağlar; bu etkisinden dolayı spastik kolon-irritabl barsak sendromunda, ülserle seyreden hastalıklarda etkilidir.
Mide ülserinde: hücrelerin yenilenmesi, kanlanmasının artması v.b. özelliklerinden faydalanılır. Bu amaçla sistemik kullanılmasının yanı sıra ozonlu sularda kullanılır.
Fistüllerde: (anal fistül v.b.) enflamasyonu engelleyici, hücreleri yenileyici özelleiklerinden dolayı yüz güldürücü sonuçlar alınır.
Multipl skleroz, Alzheimer, Parkinson gibi nörolojik hastalıklar myotoni, muskuler distrofi veya kas-sinir sistemini tutan hastalıklarda son derece etkilidir.
Migren ve baş ağrılarının tedavisinde oldukça etkilidir.
Cilt hastalıkları : Ekzamalar, sedef hastalığı gibi kronik cildi tutan hastalıklarda hem lokal olarak kullanılan kremler, hemde sistemik uygulama etkindir.
Ağız içi mukozasını tutan hastalıklarda diş eti iltihaplarında, ağız içi aftlarda, kandida enfeksiyonlarında etkilidir
Zona, uçuk gibi virüs hastalıkları : Hem sistemik hem de lokal kremlerle yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.
Sellülitte : ciltte biriken yağ asitlerinin vücuttan atılmasına; kılcal kan damarlarında akımın artması ile metabolizmanın normale döndüğü gözlenir.
Tedaviye dirançli kadın genital yolu enfeksiyonlarında bakteri, mantar öldürücü ve hormonal durumu düzenleyici etkisinden faydalanılır.
Ozon tedavi yöntemleri nelerdir?
Majör Terapi: Ozonla tedavi yöntemleri arasında en yaygın olarak kullanılanıdır. Uygulaması son derece kolay ve yaklaşık olarak 15-20 sürmektedir. Medikal bir şişeye alınan kan (mutlaka cam bir şişe olmasına dikkat edin) ozonlanarak vücuda geri verilir. Hiç bir yan etkisi olmayan bu yöntemle ozonlanmış kan dolaşımı boyunca temas ettiği tüm organlara olumlu etki eder. Kan damarlarınızı açtığı için dolaşımın daha kolay omasını sağlar. Bağışıklık sisteminiz güçlenir.
Minör Terapi: Yine bir miktar kan alınarak ozonla karıştırılarak bu sefer kas içine enjekte edilir. Bu yöntem de yine akciğer rahatsızlıklarından cilt hastalıklarına, sindirim sistemi şikayetlerinden alerjik hastalıklara kadar olumlu etkiler gösterir.
Rectal Uygulama: Bağırsak ve prostat gibi bir çok batın bölgeli hastalığında uygulanır. Bazı otorotilere göre majör yöntem kadar etkilidir.
Ozon Torbalama: Açık yara, iyileşmeyen yara, yanık gibi durumlarda, ilgili bölgeye ozon lokal olarak uygulanır. Torba içine alınan organa ozon gazı direkt olarak verilir. Bu yöntem enfeksiyon odaklarını ortadan kaldırmakla kalmayıp yaranın iyileşmesini de hızlandırır. Majör terapiyle bereber uygulandığında çok olumlu hatta şaşırtıcı derecede iyi sonuçlar alınmaktadır.ulaşılabilir.
Eklem İçi Ozon Uygulaması: Romatizmal rahatsızlıklarda eklem içerisine uygulanan ozon kıkırdak dokunun beslenmesini ve kendisini onarmasını teşvik eder.
Ozon Sauna Uygulaması: Hem faydalı hem keyifli bir ozon uygulamasıdır. Klasik buhar banyosunun ozon buharı kullanılmış halidir. Böylece ozonun ciltte emilimi sağlanır. Detoks etkisi olduğu gibi, zayıflama ve selülit tedavileri için de keyifle kullanılabilir.
Ozon tedavisi hangi durumlarda uygulanmaz?
Kontrolsüz Hipertiroidi (tiroid bezi aşırı çalışanlarda)
Kırmızı kan hücrelerinde bir enzim eksikliği (G6P Dehidrogenaz) ile birlikte seyreden Favizm hastalığına sahip
olanlar,
İleri derecede kansızlık ve kanla ilgili rahatsızlığı (hemofili, kanama pıhtılaşma bozukluğu v.s.) olanlar,
Yeni gelişmiş kalp enfarktüsü ve kanamanın aktif olarak devam ettiği beyin felci olan hastalarda,
Hamilelerde özellikle ilk trimesterda (ilk üç ay) hiçbir tedavi zorunlu kalınmadıkça yapılmamalıdır. Ozon
tedavisinin bilinen bir zararlı etkisi olmamasına rağmen, hamilelik özellikle bebek açısından kritik bir
gelişme dönemi olduğu için ozon tedavisi önerilmez.